[AGTRT-BDA20] Update boek De Androgyne Mens: roadmap naar de nieuwe wereld

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

We staan aan de vooravond van de grootste culturele transformatie die ooit op deze aarde heeft plaatsgevonden. De mens staat na 300.000 jaar Darwiniaanse evolutie en 12.800 jaar patriarchale cultuur op het punt een geheel nieuw tijdsgewricht te betreden: het high-tech matriarchaat.

Lees meer over de grote wende die aanstaande is:
Om de transitie naar het high-tech matriarchaat te laten slagen, moet nu een groep wegbereiders opstaan

Mijn aanstaande publieksboek De Androgyne Mens gaat in de kern over waarom en hoe de mens 12.800 jaar geleden plotseling is overgeschakeld naar patriarchale manieren van samenleven (zie AGTRT-BDA1, AGTRT-BDA3 en AGTRT-BDA9), en waarom en hoe we de komende jaren kunnen terugschakelen naar matriarchale samenlevingen.

Het matriarchaat past beter bij de androgyne kern van de mens dan het patriarchaat, zo is de centrale hypothese van het boek (zie ook AGTRT-BDA5, AGTRT-BDA10). Androgynie betekent dat alle mannen ook een vrouwelijke kant hebben, en alle vrouwen ook een mannelijke.

In De Androgyne Mens komen onder andere de volgende vragen aan bod:

  • Hoe herkennen we ook in de hedendaagse “woke” samenleving de hartverscheurende gewelddadigheid van het patriarchale systeem waarin we al 12.800 jaar leven? En hoe is dit systeem in godsnaam ooit ontstaan?
  • Waarom leven we juist nu in het laat-patriarchaat, waarin 12.800 jaar culturele evolutie tot een climax komt? Hoe herkennen we dat het patriarchaat juist nu op instorten staat? Waarom zal de omslag plotseling en met een hele harde klap gaan?
  • Waarom is het patriarchaat niet een uitvinding van mannen of de schuld van mannen? Waarom verliezen mannen net zo hard als vrouwen in het patriarchaat?
  • Waarom betekent de omslag naar het matriarchale systeem dat eraan komt niet dat vrouwen de macht grijpen? Waarom heeft de omslag niet zoveel met feminisme zoals we dat nu kennen te maken?
  • Waarom betekent het omarmen van onze androgyne kern niet dat het verschil tussen man en vrouw verdwijnt? Waarom worden mannen eigenlijk juist mannelijker als zij ruimte geven aan hun vrouwelijke kant, en vrouwen juist vrouwelijker als zij ruimte geven aan hun mannelijke kant?
  • Wat kunnen we allemaal individueel en collectief heel concreet doen om de omslag naar het high-tech matriarchaat definitief in gang te zetten?
  • Waarom wordt de start van het high-tech matriarchaat dat eraan komt ook wel “het einde van Darwiniaanse, en het begin van spirituele evolutie” genoemd?
  • Zullen alle samenlevingen op aarde tegelijk transformeren naar het high-tech matriarchaat? Of gaat dat geleidelijk? En zullen er altijd ook “patriarchale enclaves” blijven, of zal het patriarchaat volledig verdwijnen?
  • Hoe zullen liefde, seksualiteit, vriendschappen, families en gemeenschappen veranderen in het high-tech matriarchaat?
  • Hoe zullen wetenschap en technologie transformeren in het high-tech matriarchaat, en kan de moderne wetenschap eindelijk integreren met occulte wetenschappen zoals astrologie, alchemie en magie?
  • Is het werkelijk mogelijk dat de mens in het high-tech matriarchaat allerlei spirituele kwaliteiten opnieuw ontwikkelt, zoals telepathie, telekinese en levitatie?
  • Waarom is de overgang naar het high-tech matriarchaat een noodzakelijke stap voor mensen als we ooit de status van “multiplanetary and interstellar species” willen krijgen?

De ontwikkeling van het boek gaat momenteel snel. Er zijn een paar grote doorbraken geweest, maar er is ook het een en ander te doen en wat obstakels weg te nemen. Ik geef hierbij een update van de stand van zaken.

Wat belangrijke mijlpalen van de laatste tijd:

  • Zowel op het gebied van gender als op het gebied van seksualiteit is het verhaal rond. Alle plooien zijn glad gestreken, de belangrijkste wetenschappelijke literatuur is geraadpleegd en het conceptuele kader is zo goed als volledig uitontwikkeld, waardoor dat nu nagenoeg alle nuances aan kan zonder overmatig complex te zijn.
  • Ik heb de interdisciplinaire taal ontwikkeld waarmee de drie wetenschappelijke disciplines die ik gebruik (evolutiebiologie, psychologie en sociologie) probleemloos met elkaar kunnen communiceren over het centrale thema: androgynie.
  • Ik merk dat het taalgebruik steeds simpeler wordt en ik steeds meer tot de kern kom, wat de toegankelijkheid van het boek zeer ten goede komt.
  • Ik heb de twee vakgebieden GSS (Gender & Sexuality Studies) en STS (Science & Technology Studies) met elkaar kunnen verbinden. Dit was nodig om de implicaties van de overgang van patriarchaat naar matriarchaat voor wetenschap, technologie en democratie in kaart te brengen. Het boek is op deze manier volledig “compatible” met twee zeer dynamische en innovatieve interdisciplinaire vakgebieden die een centrale rol zullen spelen in de wetenschap van de toekomst.
  • Ik heb voor het eerst een vijfdelige cursus gegeven over het boek. Deze pilot gaf ik aan een klein groepje geweldige en wakkere LHBTI’s (van elke letter één). Dit was een groot succes en deze eerste dappere proefkonijnen hebben geholpen met het wegstrijken van allerlei plooien in de theorie.
  • Deze vijf deelnemers aan de pilot zijn ook als eersten voorzichtig aan de slag gegaan met de methode die ik in het boek aanreik voor persoonlijke transformatie van patriarchaal naar matriarchaal. Ik heb op die manier wat eerste data verzameld en dat experiment is succesvol verlopen.
  • Alle lezers kunnen straks meedoen aan dat experiment, uiteraard geheel vrijwillig en met volledige bescherming van privacy. Lezers die besluiten dat te doen, helpen mee aan het ontwikkelen van een nieuwe, woke-vrije genderwetenschap. De centrale online tool die ik hiervoor zal gebruiken is in eerste versie ontwikkeld en in lijn gebracht met de wetenschappelijke literatuur. Deze tool heeft nog wel een slag nodig voor hij klaar is voor gebruik.
  • De samenwerking binnen het Amsterdam Gender Theory Research Team (AGTRT) dat ik na mijn vertrek van de UvA mede heb opgericht verloopt zeer voorspoedig. Verrassing: de daar ontwikkelde Formal Gender Theory (FGT) sluit steeds beter aan bij mijn eigen werk naar androgynie. Dat was oorspronkelijk niet eens een doelstelling, maar is toevallig zo gelopen. Dat is altijd een goed voorteken, weet ik inmiddels als wetenschapper. Via triangulatie op hetzelfde punt uitkomen: dat verkleint de kans op bias.
  • De contouren van het grotere wetenschappelijke project waar het boek De Androgyne Mens het startschot voor biedt gaan zich steeds duidelijker aftekenen. De Androgyne Mens wordt een publieksboek, maar daarnaast zal er ook gewerkt worden aan verschillende wetenschappelijke publicaties en een brede onderzoeksagenda om het androgyne gedachtengoed de wereld in te helpen en Gender & Sexuality Studies op die manier een steviger en minder ideologisch fundament te geven (zie ook AGTRT-BDA21).

Lees meer over mijn ambities met het androgyne gedachtengoed:
De Androgyne Mens is meer dan een boek: mijn ambities met het androgyne gedachtengoed

Er is tegelijkertijd ook oog een hoop werk aan de winkel. Het boek heeft z’n structuur al en de meeste hoofdstukken (op één na) zijn op zijn minst in conceptversie af. Maar de uitwerking van een aantal hoofdstukken inclusief verwijzingen naar literatuur gaat nog tijd vragen, net als het design-, marketing- en drukproces. Prioriteit wordt nu om de obstakels daar weg te nemen en om pre-ordering mogelijk te maken. Zodra dat zover is kom ik met een volgende update.

Zie ook:
www.androgynemens.com
www.gender-theory.org/
www.laurensbuijs.org


Reacties

2 reacties op “[AGTRT-BDA20] Update boek De Androgyne Mens: roadmap naar de nieuwe wereld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *