[AGTRT-BDA19] Om de transitie naar het high-tech matriarchaat te laten slagen, moet nu een groep wegbereiders opstaan

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

In mijn aanstaande boek De Androgyne Mens (zie AGTRT-BDA20) sta ik uitgebreid stil bij de wortels van onze patriarchale cultuur, die teruggaan tot de neolithische revolutie en de opkomst van grootschalige landbouw, vanaf zo’n 12.800 jaar geleden (zie AGTRT-BDA1, AGTRT-BDA3, AGTRT-BDA5 en AGTRT-BDA9).

Lees de laatste update over De Androgyne Mens (februari 2024):
Update boek De Androgyne Mens: roadmap naar de nieuwe wereld

Ik beschrijf daarin hoe het patriarchaat door onze socialisatie door ons allemaal geïnternaliseerd is, hoe ons dat heeft getraumatiseerd, en hoe we daar alleen van kunnen helen door schaduwwerk te doen (zie AGTRT-BDA7). Dit is een term van Carl Jung, waarmee hij het psychologische proces beschrijft waarmee we onze mannelijke en onze vrouwelijke kanten (die elk mens nu eenmaal heeft) kunnen integreren in de persoonlijkheid.

Lees meer over schaduwwerk:
Met schaduwwerk schijn je licht op je eigen onbewuste kwaadaardigheid

Schaduwwerk is gevaarlijk, zwaar en ingewikkeld. Het vraagt een enorme toewijding en investering op het gebied van tijd en energie. Er lijkt maar geen einde aan schaduwwerk te komen, zo beschrijven degenen die zich ermee bezig houden.

Maar dit lijkt maar zo. Schaduwwerk is op een gegeven moment “af”, en dan bereikt de persoon een status van volledige individuatie. Dit wordt in Oosterse filosofieën ook wel “verlicht” genoemd. Je zou kunnen zeggen dat de persoonlijkheid dan zover is ontwikkeld, dat de ziel volledig is “uitgevouwen”.

Carl Jung heeft laten zien dat het bereiken van individuatie alles te maken heeft met genderidentiteit. De menselijke psyche is volgens hem androgyn: in principe hebben alle mensen zowel mannelijke als vrouwelijke persoonskenmerken. Maar in het patriarchaat is die door trauma gespleten geraakt.

Mannen hebben daardoor een verstoorde relatie met hun innerlijke vrouwelijkheid, en vrouwen met hun innerlijke mannelijkheid. Geïndividueerde mensen zijn erin geslaagd deze twee kanten van hun persoonlijkheid weer te integreren en in balans te brengen. Dat is een zeer ingewikkeld en pijnlijk proces waarbij het doen van schaduwwerk dus centraal staat.

Lees meer over de rol van mannelijkheid en vrouwelijkheid in onze identiteit:
Wat is gender eigenlijk, en waarom is biologisch geslacht niet toereikend?

Er zijn amper betrouwbare getuigenissen van mensen die volledig geïndividueerd zijn geraakt. Het is in de huidige fase van de menselijke ontwikkeling een bijzonder zeldzaam fenomeen. Voor de meeste mensen die nu leven is het bereiken van individuatie in hun leven niet meer haalbaar. Ook als zij precies weten hoe het moet, zullen zij de offers die nodig zijn niet kunnen of willen brengen.

Als mensen geïndividueerd raken, zullen zij vanzelf weer op matriarchale manieren gaan leven. Dat komt omdat de androgyne kern van de mens het beste tot zijn recht komt in het matriarchaat (zie AGTRT-BDA1, AGTRT-BDA9 en AGTRT-BDA10). Voor het slagen van de transitie van het high-tech patriarchaat naar het high-tech matriarchaat zijn op korte termijn (het komende jaar of anderhalf jaar) tienduizenden mensen nodig die min of keer tegelijk geïndividueerd raken.

Lees meer over de weg naar het matriarchaat:
Nieuwe inzichten over oeroude matriarchale beschavingen wijzen ons nu de weg uit het antropoceen

Er zal dus een doorbraak moeten komen: een voorhoede zal op korte termijn het individuatieproces moeten voltooien. Zij kunnen vervolgens uit het patriarchaat uitbreken en een andere manier van samenleven gaan voorleven. Zij zullen de komende jaren min of meer gecoördineerd moeten optrekken in het verzet tegen de corrupte patriarchale elite, en de route moeten uitstippelen naar het matriarchaat.

Deze matriarchale voorhoede kan worden gezien als een groep wegbereiders. Zij kunnen de instituten bouwen die de rest van de mensheid de komende decennia door deze transitie van patriarchaal naar matriarchaal heen zullen loodsen. Zij zullen binnen zo’n 10 tot 15 jaar het fundament gelegd moeten hebben voor de nieuwe matriarchale wereld; veel langer blijft deze “window of opportunity” om van systeem te wisselen niet open.

Dat is alles behalve een eenvoudige klus. Het menselijk samenleven zal geheel opnieuw moeten worden overdacht en vormgegeven. Daarbij moet van alles fundamenteel op de schop: liefde, seksualiteit, vriendschappen, familieverbanden en gemeenschappen, maar ook wetenschap, technologie, democratie, economie en religie (zie AGTRT-BDA15).

Lees meer over de grote maatschappelijke transitie die voor ons ligt:
De transitie naar een betere wereld vraagt om een nieuwe seksuele revolutie

Het maken van deze omslag is voor een planeet als de aarde een grote uitdaging. Er zijn verschillende routes naar het bereiken van het high-tech matriarchaat. De meest voor de hand liggende route lijkt mij een matriarchale cultuur die geleidelijk steeds geavanceerder wordt tot deze de status van “high-tech” bereikt.

Het patriarchaat is 12.800 jaar geleden op aarde ontstaan, en heeft inmiddels de status “high-tech” bereikt. Op aarde zal het high-tech matriarchaat abrupt ontstaan, uit de implosie van het high-tech patriarchaat. Dit lijkt mij een ongebruikelijke en risicovolle route. Zo’n omslag kan alleen slagen als er grote offers gebracht worden. Als de omslag niet slaagt, zullen de offers die gebracht moeten worden nog groter zijn.

Lees meer over het ontstaan van het patriarchaat:
Luidde een komeetinslag 12.000 jaar geleden het begin in van de huidige patriarchale samenleving?

Als de omslag wel slaagt, zal het high-tech matriarchaat op aarde mogelijk enkele specifieke eigenschappen hebben in vergelijking met hypothetische vergelijkbare beschavingen die op planeten elders zijn ontstaan.

Ik zou me zo kunnen voorstellen dat de aardse beschavingen zich onderscheiden op het gebied van diversiteit en bravoure in vergelijking met hypothetische high-tech matriarchale beschavingen op andere planeten. Dit zal culturen en technologieën opleveren die “typisch aards” zijn en uniek voor onze planeet. Dat zal ongetwijfeld gepaard gaan met veel buitenaardse interesse, mocht dat toch te blijken bestaan.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *