[AGTRT-BDA22] Seksualiteit en gender zullen op korte termijn radicaal anders worden ingericht, en monogamie zal steeds minder het ideaal zijn

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

De mens staat aan de vooravond van de grootste culturele transformatie die ooit op aarde heeft plaatsgevonden: de komende 10 tot 15 jaar zal het high-tech patriarchaat plaatsmaken voor het high-tech matriarchaat (zie ook AGTRT-BDA19). Hoe zal de relatie tussen man en vrouw veranderen met de komst van deze nieuwe manier van samenleven? Hoe zullen onze romantische en seksuele relaties transformeren? Heeft het monogame kerngezin eigenlijk nog toekomst, of zullen de mensen in matriarchale samenlevingen allemaal open en vrije seksuele relaties hebben? En wat betekent dat voor onze kinderen?

Lees meer over de komst van het high-tech matriarchaat:
Om de transitie naar het high-tech matriarchaat te laten slagen, moet nu een groep wegbereiders opstaan

Deze vragen zal ik uitgebreid beantwoorden in mijn aanstaande publieksboek, De Androgyne Mens (zie ook AGTRT-BDA20). Daartoe heb ik mij verdiept in de paringssystemen, ouderschapssystemen en sociale structuren van allerlei dieren die zich matriarchaal of juist patriarchaal organiseren, zoals chimps, gorilla’s, bonobo’s, olifanten, paarden, dolfijnen, orka’s, bijen en mensen. De variatie die mogelijk is door enkel seks en gender anders in te richten is overweldigend. Wat kan seksualiteit een grote rol spelen bij het temperen van agressie en het creëren van harmonie. En wat heeft vrouwelijkheid een ongekend potentieel in het creëren van coördinatie, harmonie en samenwerking tussen de leden van de groep, zelfs bij de meest gehaaide roofdieren.

Op het moment dat mensen de genderverhoudingen fundamenteel zullen veranderen, zal de samenleving als geheel veranderen. Dat komt omdat de genderverhoudingen aan de wortels staan van het samenleven en de basale bouwsteentjes vormen voor elke beschaving. De wijze waarop mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit worden ingericht, bepaalt de wijze waarop de rest van de samenleving zich inricht en ontwikkelt.

Momenteel leeft de mens in een patriarchale cultuur, waarin mannelijkheid en vrouwelijkheid hiërarchisch zijn geordend (zie AGTRT-BDA9). In het hart van het patriarchaat staat het traditionele heternormatieve kerngezin, gebaseerd op de driehoek vader / moeder / kind. In matriarchale samenlevingen is er geen sprake van een strikte en gesloten gezinsdriehoek. In plaats daarvan staan bredere familiaire en gemeenschapsbanden centraal, en is het opvoeden van kinderen meer een collectieve verantwoordelijkheid.

Met de komst van het patriarchaat zo’n 12.800 jaar geleden, is ook het ideaal van monogamie steeds meer in zwang geraakt (zie AGTRT-BDA3, AGTRT-BDA4 en AGTRT-BDA5). Monogame relaties zoals we die nu kennen zijn gebaseerd op afhankelijkheid tussen de twee partners (codependency) en op genderhiërarchie: mannelijkheid staat boven vrouwelijkheid. Deze vorm van monogamie is heteronormatief, zelfs als LHBTI’s zo’n relatie aangaan.

Lees meer over de wijze waarop het patriarchaat de genderverhoudingen op zijn kop zette:
Waarom ik onderzoek naar androgynie zo noodzakelijk vind, en hoe die onderzoeksagenda eruit gaat zien

Het heteronormatieve kerngezin met monogamie als ideaal is dus een centraal onderdeel van het patriarchaat dat vanaf 12.800 jaar geleden, sinds de neolithische revolutie, steeds meer vorm kreeg. Deze manier van het organiseren van seksualiteit en gender kan worden gezien als onderdrukkend, omdat vrouwelijkheid als minderwaardig wordt gezien en de afhankelijkheidsrelaties die daar het gevolg van zijn de autonomie van de mens inperken (zie ook AGTRT-BDA13).

Monogamie is echter niet per definitie patriarchaal. Monogamie is ook mogelijk zonder patriarchale onderdrukking, en kan dus ook mee in de transitie naar de nieuwe matriarchale samenleving die eraan komt. Dan moeten monogame relaties wel heel anders worden ingevuld dan nu gebeurt. Het vergt dat de twee partners autonomer ten opzichte van elkaar komen te staan. Andersom biedt polygamie geen enkele garantie op het ontsnappen aan patriarchale repressie. Sterker nog, polygame relaties zoals we die nu kennen zijn vrijwel altijd net zo goed patriarchaal van aard, en gebaseerd op psychologische en andere vormen van afhankelijkheid.

Wel is het zo dat in het matriarchaat geen noodzaak bestaat voor monogamie, omdat allerlei onnodige gevoelens van jaloezie waar we nu last van hebben ons niet meer in de weg zitten. En ook omdat de schaarste waaruit het patriarchaat en monogamie is ontstaan, in het matriarchaat niet meer bestaat. Als het patriarchaat eenmaal gevallen is, zullen veel mensen uiteindelijk vanzelf kiezen voor het loslaten van monogamie. Mensen zullen de voordelen gaan merken van vrije seksualiteit voor de eigen persoonlijkheidsontwikkeling en voor de gemeenschappen waar ze onderdeel van uitmaken (zie ook AGTRT-BDA15).

Lees meer over de seksuele revolutie die nodig is om het high-tech matriarchaat werkelijkheid te maken:
De transitie naar een betere wereld vraagt om een nieuwe seksuele revolutie

Monogame relaties zullen steeds meer redundant worden, maar zullen niet helemaal verdwijnen. Monogamie zal moderniseren en zal onder bepaalde omstandigheden voordelen blijven houden. Ik denk dat monogame relaties wel steeds meer zullen verdwijnen. Maar ook zij die monogamie loslaten, zullen vaak nog wel vasthouden aan het idee van één grote romantische liefde, met wie exclusiviteit wordt aangegaan voor het samenleven en het verwekken/opvoeden van de kinderen.

Er zal daarnaast meer diversiteit ontstaan in samenlevingsvormen en ouderschapssystemen. Er zullen ook meer kleine leefgemeenschappen ontstaan (tribe-achtig) waar kinderen worden verwerkt en opgevoed door groepen volwassenen in allerlei verschillende samenstellingen. Er zal op het gebied van samenleven en ouderschap meer keuze en diversiteit komen, en daar zal de wetgeving en de huisvesting in veel landen uiteindelijk ook op worden aangepast.

Tot zover het voorproefje van mijn voorspellingen over de toekomst van seksualiteit, genderverhoudingen en monogamie. Ben je benieuwd hoe seksualiteit, liefde en ouderschap zullen veranderen met de val van het patriarchaat die (laten we hoopvol blijven) aanstaande is? Lees het in mijn aanstaande boek De Androgyne Mens (zie AGTRT-BDA20). Binnenkort meer informatie over pre-ordering!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *