[AGTRT-BDA25] Is de theorie dat de Grote Pyramide een energiecentrale was echt zo ongeloofwaardig?

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

In Androgyny-Based Gender Theory (ABGT) wordt de claim gemaakt dat mannelijkheid en vrouwelijkheid twee verschillende vormen van kennis zijn die met elkaar een evenwicht zoeken in de secundaire genderidentiteit (SGI). Mannelijkheid is cognitief-rationele kennis; vrouwelijkheid is emotioneel-intuïtieve kennis (zie ook AGTRT-BDA24). De mens is volgens ABGT een matriarchale diersoort, die mannelijke en vrouwelijke kennis “van nature” horizontaal organiseert in de psyche van de individuele leden en in de sociale structuur als geheel.

Lees meer over de rol van mannelijke en vrouwelijke kennis in de secundaire genderidentiteit (SGI):
De secundaire genderidentiteit (SGI) bepaalt de androgyne persoonlijkheidsstructuur

Volgens ABGT is de mens 12.800 jaar geleden plots patriarchaal gaan leven, mogelijk als gevolg van een grote komeetinslag zoals beschreven in de Younger Dryas Impact Hypothesis (YDIH, zie ook AGTRT-BDA4). Dat heeft ertoe geleid dat mannelijke en vrouwelijke kennis verticaal zijn georganiseerd waarbij die eerste over die tweede domineert. Hierdoor heeft de patriarchaal gesocialiseerde mens de toegang tot vrouwelijke kennis verloren.

Dit roept de vraag op of de mens inmiddels allerlei meer spirituele vormen van kennis en technologie niet is verloren. Daarover gaan in allerlei complottheorieën de wildste verhalen rond, maar fictie en werkelijkheid zijn daar vaak niet goed te onderscheiden. ABGT geeft handvatten om op nieuwe manieren naar dit soort discussies te kijken, en om zo kaf van koren te scheiden. Dat kan bijvoorbeeld ook bij de discussies over de Grote Pyramide op het Giza-plateau in Egypte.

Volgens engineer Christopher Dunn was de Grote Pyramide ooit een energiecentrale. Dat schreef hij in zijn boek The Giza Power Plant uit 1998. Het meest interessante en geloofwaardige deel van zijn theorie is de hypothese dat de pyramide werkt als een oscillator die is afgestemd op de natuurlijke vibratie van de aarde. Hoe uit dit gegeven vervolgens elektriciteit opgewekt moet zijn en hoe die elektriciteit vervolgens gebruikt is door bijvoorbeeld machines, is minder overtuigend en vaak zelfs ronduit zwak onderbouwd door Dunn. Sterker nog, voor de meeste claims hierover ontbreekt ieder bewijs.

Het YouTube-kanaal Lines in Sand geeft een uitstekende kritische review van het werk van Christopher Dunn.

Dunn claimt bovendien dat er aanwijzingen zijn dat er bij de bouw gebruik is gemaakt van machinegereedschap. Voor zover ik het nu kan inschatten zijn alle aanwijzingen daarvoor inmiddels overtuigend weerlegd, zoals ook door het YouTube-kanaal Lines in Sand wordt onderbouwd. Geen machinegereedschap dus. Hoe de pyramide wel gebouwd is blijft overigens mysterieus en er lijken zeker technieken te zijn gebruikt die we nu niet meer bezitten, zeker nu er nieuw bewijs is dat er geen helling is gebruikt om materialen onhoog te verplaatsen.

Dunn is ook bekend wegens zijn hypothese dat de pyramides op het Giza-plateau mogelijk veel ouder zijn dan 4500 jaar. Daarin is Dunn niet alleen, en ik heb deze hypothese ook lang overwogen, maar ik vind er toch geen goed bewijs voor. Het lijkt er toch echt op dat de Grote Pyramide inderdaad 4500 jaar geleden in opdracht van Khufu gebouwd is (en dus niet langer geleden).

Wel vind ik de stelling van Graham Hancock geloofwaardig dat er al “iets” stond op dezelfde plek voordat de pyramides werden gebouwd waar op door is gebouwd. De sfinx is mogelijk wel een stuk ouder dan de Egyptologie aanneemt, wellicht zelfs meer dan tienduizend jaar ouder. De oude Egyptenaren zouden dan alleen het hoofd van de sfinx hebben aangepast. Het gigantische en mysterieuze tunnelcomplex onder het Giza-plateau kan ook al duizenden jaren ouder zijn dan de pyramides (zie ook AGTRT-BDA10).

Dunn had het in veel opzichten dus niet geheel juist of zelfs ronduit fout. Toch is het te voorbarig om zijn theorie over de Grote Pyramide als energiecentrale helemaal overboord te gooien. Het is ten eerste waarschijnlijk dat de pyramide niet slechts één functie had, maar vele tegelijk. In de Egyptologie wordt alom aangenomen dat de pyramide de functie van graftombe van de farao Khufu vervulde, waar overigens onlangs nieuw (en in mijn ogen voor het eerst enigszins geloofwaardig) bewijs voor is aangedragen door het YouTube-kanaal History for GRANITE.

Het YouTube-kanaal History for GRANITE publiceerde vorige maand een indrukkend onderzoek naar de functie van de pyramide als graftombe, en komt met de hypothese dat de pyramide vanaf het begin al functioneerde als een open graftombe die door bezoekers en toeristen bezocht kon worden om offers te brengen.

Ik ben nog altijd sceptisch over het idee dat de Grote Pyramide ooit een graftombe was, maar ook als het die functie vervuld heeft, had het bouwwerk ongetwijfeld ook andere functies. In alternatieve kennisnetwerken worden als mogelijke functies bijvoorbeeld genoemd: een astronomisch observatorium, een opslagplaats voor kennis, een machine voor het opwekken van of genezen met energie en geluid, of een fabriek voor het produceren van chemicaliën.

Ook uit het succes van de recente documentaire The Primordial Code van de Nederlander Marijn Poels blijkt dat er nog allerlei onopgeloste raadselen over onder andere de pyramides bestaan die tot de verbeelding blijven spreken en die fundamentele existentiële vragen oproepen die om een antwoord schreeuwen. Hoe zijn de pyramides gebouwd? Met welk doel? Wat zeggen deze onvoorstelbare bouwwerken over onze relatie met onze voorouders en het universum?

Er circuleren al vele jaren allerlei theorieën die de Grote Pyramide met het opwekken van energie associëren. Zo zou Nikola Tesla de geheimen van de Grote Pyramide op het spoor zijn geweest en die gebruikt hebben voor zijn Wardenclyffe Tower in New York, waarmee hij een wereldwijd draadloos communicatiesysteem wilde bouwen waarmee ook gratis elektriciteit over de wereld verduurd moest worden, door signalen via de ionosfeer van de aarde te verzenden en ontvangen.

Er circuleren op internet allerlei complottheorieën die stellen dat Nikola Tesla de geheimen van de Grote Pyramide had gekraakt en gebruikte voor zijn uitvindingen.

Het werk van Tesla zou na zijn dood door de CIA onderschept en in beslag genomen zijn. Deze theorieën worden vaak weinig concreet gemaakt en het is lastig te beoordelen wat ervan klopt en wat niet, maar dat Tesla interesse had in spiritualiteit en Oosterse filosofie, en dat hij zich daardoor liet inspireren in zijn baanbrekende werk, staat vast.

Er gaan dus een hoop wilde theorieën rond over de Grote Pyramide en energieopwekking, die lang niet altijd goed onderbouwd zijn. Toch denk ik dat het aannemelijk is dat de Grote Pyramide (ook) de functie had van een soort machine. Ik denk dat er voldoende aanleiding is om te denken dat de functie ervan iets in de hoek van energieopwekking was. Anders is het opmerkelijke ontwerp, het gebruik van sommige materialen (zoals graniet met kwartskristallen en kalksteen) en de connectie met de tunnels onder het plateau niet goed te verklaren.

Maar wellicht was de functie van de pyramide niet letterlijk het opwekken van elektriciteit zoals we dat kennen sinds de industriële revolutie, maar meer het beïnvloeden van het elektromagnetische veld van de aarde en andere bio-elektrische activiteit. Deze meer subtiele vorm van energie heeft waarschijnlijk samenhang met het menselijk bewustzijn, en dan in het bijzonder wat in spirituele kringen “vrouwelijk bewustzijn” wordt genoemd. Dat is het deel van het bewustzijn dat onbewust en subtiel functioneert, en dat relateert aan intuïtie, symboliek en archetypen. Dit relateert dus aan de vrouwelijke kennis in de SGI (zie ook AGTRT-BDA24).

De pyramide was in dat geval dus niet letterlijk een moderne energiecentrale zoals Dunn voorstelt, maar een machine om het bewustzijn van bezoekers of zelfs het collectieve bewustzijn van de mensheid te beïnvloeden en wellicht te verhogen door middel van het beïnvloeden van natuurlijke elektromagnetische velden.

Het is duidelijk dat er onder kleine groepen van de elite in het oude Egypte ingewijden waren die zeer ver gevorderde kennis hadden over zowel wetenschap als spiritualiteit en dat deze kennis een stuk geavanceerder was dan de kennis van de mainstream instituten en het alledaagse geloof in het oude Egypte.

In de documentaire The Pyramid Code legt emeritus hoogleraar Carmen Boulter (University of Calgary) uit welke links zij ziet tussen de Egyptische pyramides en mystieke wijsheid.

Er zijn aanwijzingen dat bijvoorbeeld de hermetica teruggaat tot het oude Egypte, en misschien zelfs verder terug, mogelijk zelfs tot vóór het einde van de laatste ijstijd, 12.000 jaar geleden (zie ook AGTRT-BDA3). Mogelijk zijn er altijd al kleine groepen ingewijden geweest die hele oude kennis en wijsheid van prehistorische matriarchale beschavingen over de millennia hebben overgedragen (zie ook AGTRT-BDA9 en AGTRT-BDA10).

Lees meer over mijn aanstaande boek De Androgyne Mens, waarin ik de hypothese onderbouw dat de mens vóór 12.000 jaar geleden in matriarchaal verband leefde, en dat we op dit moment weer kunnen terugschakelen van het patriarchaat naar dat matriarchale fundament:
Update boek De Androgyne Mens: roadmap naar de nieuwe wereld

Dit gaat dan over kennis over de relatie tussen fundamentele mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten van het universum, zoals de relatie tussen bewustzijn en materie die in de hermetica wordt beschreven. De hermetica kan worden gezien als een van de inspiratiebronnen van de moderne wetenschap. Deze kennis is bijvoorbeeld terecht gekomen in de analytische psychologie van Carl Jung, waar ABGT sterk op geïnspireerd is (zie AGTRT-BDA24).

Als de kennis van de elite van het oude Egypte inderdaad op een of andere manier te relateren is aan de hermetische traditie, dan kan de Grote Pyramide wellicht het best begrepen worden in alchemische termen. In de alchemie (onderdeel van de hermetica) wordt immers de link gelegd tussen bewustzijn, energie en chemische reacties. Op deze manier is ook te verklaren dat het relatief nieuwe YouTube-kanaal The Land of Chem toch allerlei interessante aanwijzingen vindt voor het idee dat er in de pyramides op het Giza-plateau op grote schaal chemische reacties hebben plaatsgevonden.

Het YouTube-kanaal Lines in Sand bespreekt in deze video een aantal alternatieve theorieën over de Grote Pyramide als machine of fabriek.

Wie het werk van John Anthony West goed bekijkt moet toch tot de conclusie komen dat in het oude Egypte wel degelijk specialistische kennis over energie en bewustzijn aanwezig was die wij nu verloren zijn. Die kennis had niet iedereen, maar wel kleine groepen mensen aan de top van de oud-Egyptische samenleving. Het is waarschijnlijk dat zij een belangrijke hand hebben gehad in de bouw van allerlei gigantische bouwwerken, waaronder de Grote Pyramide.

Vanuit een hermetisch-alchemische blik kunnen de vele functies van de Grote Pyramide wellicht het beste verklaard worden. Vanuit die bril kon de pyramide veel van de genoemde functies tegelijk vervullen: de functie van rituele herdenkingsplaats om te verbinden met overledenen (zoals de farao), de functie van bewustzijnsverruimende en genezende kliniek, de functie van het produceren van chemicaliën en metalen via (al)chemische processen, én de functie van energiebron die gekoppeld kon worden aan bio-elektriciteit, mogelijk zelfs het elektromagnetische veld van de aarde.

Chistopher Dunn wordt vaak belachelijk gemaakt en het is duidelijk dat zijn theorie rammelt, maar je kunt hem zeker ook niet meteen helemaal van tafel vegen, zoals de moderne wetenschap graag doet.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *