[AGTRT-BF39] Hoogleraar Jo Phoenix werd weggepest wegens genderkritische standpunten, rechter tikt universiteit op de vingers

Jan Bergstra & Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

Jo Phoenix was hoogleraar in de criminologie op de Open University (OU) in het Verenigd Koninkrijk, totdat zij in de problemen kwam vanwege haar genderkritische standpunten.

Zij was bijvoorbeeld genderkritisch door het maken van een duidelijk onderscheid tussen biologische sekse en genderidentiteit. Ook stelde zij de in haar ogen te centrale rol van genderidentiteit bij gendertransitie aan de orde in een open brief van 2018.

Inmiddels heeft Jo Phoenix in tweede instantie de rechtszaak tegen de OU gewonnen. De OU had haar tegen de kritiek van studenten en collega’s moeten beschermen en schoot daarin te kort, aldus de rechter. Men mag nu in beginsel op een universiteit in het Verenigd Koninkrijk een genderkritisch standpunt innemen. Dat is winst, ook al is het onbegrijpelijk dat daar zo’n procesgang voor nodig was.

Lees meer over het belang van genderkritische posities:
Nederland heeft een genderkritische beweging nodig

In Nederland is de situatie niet zoveel beter. Dat gender een onderwerp van debat en discussie kan zijn wordt ook op de universiteiten in Nederland op z’n best met de mond beleden. In de praktijk wordt allerlei extreme kritiek geuit op personen met genderkritische posities. Zo wordt genderkritiek in één adem genoemd met fascisme en genocide (zie AGTRT-BF10). Ook worden genderkritische wetenschappers zonder duidelijke aanleiding weggezet als transfoob, wat ook met Jo Phoenix gebeurde.

De Britse pers noemt overigens expliciet de naam van een collega van Jo Phoenix die zich destijds buitengewoon onheus over haar heeft uitgesproken (zie de link in de eerste alinea van dit blog). De namen van de mensen die met scherp schieten op anderen die hun eigen opvattingen over gendertheorie niet ondersteunen, veegt men doorgaans onder de mat. Alsof het een verdienste zou zijn om de grondbeginselen van academische vrijheid zo pertinent te miskennen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *