[AGTRT-BA17] Sekswerkers worden in het patriarchaat gestigmatiseerd, maar zijn in werkelijkheid heilige helers

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

Van 2008 tot 2018 deed ik onderzoek naar seksualiteit en gender op de Amsterdamse Wallen. Het was een geweldige tijd. Ik heb daar een hoop geleerd over een belangrijke symbolische figuur in elke menselijke samenleving, en zeker de Amsterdamse: de hoer.

Omdat we de hoer nu zo negatief bezien, praten we over haar in eufemismen en politieke correctheid. Een prostituée. Een sekswerker. Een dame van plezier. Maar door er enkel andere woorden aan te geven, halen we het stigma niet weg. Daar is ook voor nodig dat we analyseren welke rol de symbolische figuur van de “hoer” speelt in het fundament van onze cultuur. Daarom stel ik in dit blog de vraag waarom we dit woord eigenlijk als zo’n negatief woord zien.

In onze patriarchale cultuur (zie AGTRT-BA9) is hoer het woord waarmee de wulpse vrouw gestigmatiseerd wordt. Dat komt omdat het patriarchaat er belang bij heeft om de vrouw en vrouwelijke seksualiteit te beknotten. In het patriarchaat wordt vrouwelijke seksualiteit gestigmatiseerd via het hoerenstigma. Het patriarchaat heeft van de hoer een beschamend figuur gemaakt. Ze is een gevallen vrouw: goedkoop, zondig en zonder normen en waarden.

Dit stigma straalt af op alle vrouwen (en ook homomannen, zie AGTRT-BA6 en AGTRT-BA16). Zij moeten in groepsdynamieken continu krampachtig bewijzen geen hoer te zijn, willen zij hun status als waardige vrouw behouden. Door de hoer als stigma neer te zetten, worden alle vrouwen weggehouden van hun pure vrouwelijke seksualiteit.

Sekswerkers zijn in veel oude culturen juist heilig. Ze worden vaak gezien als helers die in dienst staan van goden. Ze zouden goddelijk werk doen. Ze zouden mensen kunnen genezen. Ze worden gezien als de belichaming van pure vrouwelijke seksualiteit. Pure vrouwelijke seksualiteit heeft een aantal prachtige kwaliteiten, die in de kern gaan om overgave, kwetsbaarheid en ontvankelijkheid. Deze kwaliteiten worden vaak als goddelijk gezien.

Lees meer over het belang van dominantie en onderdanigheid in vrije seksualiteit:
De transitie naar een betere wereld vraagt om een nieuwe seksuele revolutie

Maria Magdalena, de vrouw van Jezus, was volgens bepaalde overleveringen een sekswerker. Als het waar is, dan is het niet gek dat dit verhaal de Bijbel niet heeft gehaald. Het geïnstitutionaliseerde christendom doet er natuurlijk alles aan om de vrije seksuele moraal van Jezus en zijn volgelingen te verbloemen. Het doel van de kerk was nooit om mensen te bevrijden zoals Jezus wilde, maar juist om ze te beknotten.

Ik heb jaren onderzoek gedaan op de Amsterdamse Wallen en heb vele sekswerkers gezien, gesproken en leren kennen. Met enkelen ben ik zelfs goed bevriend geraakt. Ik heb op die manier diep ontzag gekregen voor deze vrouwen. Ik heb ze in hoog aanzien en heb veel respect voor ze.

Er is geen enkele reden om hun beroep te romantiseren. Want de praktijk is rauw. Deze vrouwen worstelen zeker met eigenwaarde. Daardoor kunnen ze niet altijd gezonde grenzen stellen. Ze laten zich soms leiden door de verkeerde (vooral financiële) motieven, en ze omringen zich soms met onbetrouwbare mensen. Daarom zijn ze zelf ook niet altijd betrouwbaar.

Lees meer over hoe ook jongens in Amsterdam verstrikt raken in misbruiknetwerken:
Amsterdamse jongens worden via het nachtleven gerecruteerd voor seksueel misbruik door corrupte machthebbers

Maar dit komt omdat zij het hoerenstigma dat bestaat in de samenleving hebben geïnternaliseerd. De oplossing voor hun gebrek aan eigenwaarde is natuurlijk niet om ze als zondig, slecht en schaamtevol af te schilderen. De oplossing is om ze te leren van zichzelf te houden en juist trots op zichzelf en hun werk te zijn.

De beste sekswerkers op de Wallen zijn niet alleen mooi en verleidelijk, maar ook waardig en trots. Zij hebben respect voor zichzelf, maar ook voor de klant. Zij zien de klant als een mens, op zoek naar verbinding en intimiteit. Zij helpen die mannen hun hart te openen en een mooi vrouwenlichaam waardig te behandelen. Ze zijn niet alleen sekswerker, maar vooral sociaal en emotioneel hulpverlener.

Dat verklaart waarom de sekswerker in oude culturen juist als heler wordt gezien. Zij geneest mannen van hun egoïsme, gevoelloosheid en narcisme. Ze herstelt het contact tussen het menselijk lichaam en de goddelijke oer-energie van het universum. Ze belichaamt het pure vrouwelijke, en helpt mannen het pure mannelijke in zichzelf te vinden (zie ook AGTRT-BA18).

Sekswerkers belichamen dus veel meer dan alleen hun beroep. Ze belichamen de strijd tegen het patriarchaat. Ze belichamen de zelfstandige en geëmancipeerde vrouw. Het is in het belang van álle vrouwen, en van de mensheid als geheel, dat het hoerenstigma verdwijnt en vrouwelijke seksualiteit volledig vrij kan zijn (zie ook AGTRT-BA15).

Mijn tien jaar als onderzoeker op de Amsterdamse Wallen, van 2008 tot 2018, waren achteraf gezien loodzwaar. Ik stapte naïef in deze wereld, en heb op allerlei manieren mijn neus gestoten. Ik heb de schaduwzijde van Amsterdam goed leren kennen.

Maar wat heb ik veel geleerd. Ik ben alleen maar meer van Amsterdam gaan houden. Het oude Amsterdam dan, voordat de stad verwoest en verpletterd werd door het internationale bedrijfsleven, commercie, massatoerisme en woke. Allemaal zaken die door de ontspoorde gemeentepolitiek de stad zijn binnengelaten.

Lees meer over de schade die is aangericht op de Wallen door de gemeentepolitiek:
Project 1012 en de verstoorde relatie tussen politiek en bestuur in Amsterdam

Maar het oude Amsterdam is nog steeds niet helemaal dood. De ziel kun je hier en daar nog steeds voelen stromen, met name op de Wallen. Zolang het waakvlammetje nog brandt, kan het vuur opnieuw ontstoken worden.

Amsterdam is nog niet dood. En ik weet aan wie we dat te danken hebben. Laten we diep respect hebben voor de harde werkers achter het raam op de Wallen, die niets minder dan pure en goddelijke vrouwelijkheid belichamen.

Foto bovenaan: Belle, het bronzen beeld aan het Oudekerksplein. We zien een trotse sekswerker in een raamkozijn met rechte rug en kin omhoog. Dit beeld is gemaakt door Els Rijerse in opdracht van Mariska Majoor en is een eerbetoon aan sekswerkers wereldwijd.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *