[AGTRT-BDA15] De transitie naar een betere wereld vraagt om een nieuwe seksuele revolutie

Laurens Buijs
Amsterdam Gender Theory Research Team

Ik vergelijk seks graag met elektriciteit. Het gaat om polariteit en energie. Goeie seks stroomt vrijelijk, en vraagt een plus en een min. De plus en de min van seks zijn dominantie en onderdanigheid. Kink is niet slechts iets van de BDSM-scene, maar hoort bij de seksuele verlangens van elk mens. Ongelijkheid is dé aanjager van lust en plezier, zo leerde de briljante sekswetenschapper Gert Hekma van de UvA zijn studenten decennialang, totdat het bolwerk viel voor politiek correcte intolerantie.

Lees meer over de rol van ongelijkheid in seksuele lust en geilheid (Excpreszo, 2015):
Geile ongelijkheid maakt je top of bottom

Wie de gay sex scene van Amsterdam leert kennen – met al zijn apps, sauna’s, darkrooms, clubs, feesten, chills en cruising areas – weet hoe armoedig seks van de meeste hetero’s moet zijn. Kinky, sleazy, role play, group, public: dat allemaal ontdekken en alle schaamte en schuld van je afgooien is zo bevrijdend. Het is niet alleen lekker, maar ook essentieel voor de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van de mens. Seksualiteit proberen op te sluiten in een monogaam huwelijk en in een slaapkamer, en met enkel brave gelijkheid en vanilla als ideaal: het is onmenselijk en crimineel. Het is een manier om de kern van de mens – nou eenmaal een door en door seksueel en kinky wezen – af te knijpen en kapot te maken. Het monogame huwelijk is in de kern een uiting van patriarchaal trauma: een manier om innerlijke leegte op te vullen met afhankelijkheid van een ander (zie ook AGTRT-BDA4 en AGTRT-BDA23).

Lees meer over de wijze waarop ook Nederland nog worstelt met seksuele emancipatie (Sociologie Magazine, 2015):
De acceptatie van de homo en de hoer

Seksuele lusten wegduwen kan ook helemaal niet. Al die knetterende driften diep in ons komen er toch wel uit, maar dan vervormd en duister in de vorm van vreemdgaan, dwang, geweld, verkrachting, pedofilie, etc. Dus laten we seks dan alsjeblieft op een gezonde manier een plek geven, in plaats van het wegduwen en onderdrukken. Als mensen hun verlangen naar dominantie en onderdanigheid niet prettig en veilig in het seksuele spel uitleven, worden zij bovendien autoritair of juist slaafs naar hun medemens in het alledaagse leven. De drijvende kracht achter elk autoritair en totalitair regime is opgekropte en onderdrukte seksuele energie.

Lees meer over de gevaren van het onderdrukken van menselijke seksualiteit:
Bevrijding van het totalitarisme kan alleen via seksuele bevrijding

Seksuele energie met al zijn polariteit moet er gewoon uit. Maar de vraag is hoe. Van de Amsterdamse gay scene is duidelijk veel te leren. Hoe het wel moet, maar ook hoe het niet moet. De seksuele infrastructuur voor homo’s in Amsterdam is geweldig en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn nog maar weinig taboes. Maar wie goed kijkt ziet een afschuwelijke schaduwzijde. Seks is voor veel homomannen een móeten geworden. Ze hebben het nodig voor erkenning en ontspanning. De seks neemt zoveel ruimte in, dat er steeds minder ruimte is voor liefde, intimiteit en verbinding. Wat wordt verkocht als vrijheid, is in de praktijk veel te vaak verslaving. De Amsterdamse gay sex scene is een deken geworden waaronder trauma, verdriet en eenzaamheid verstopt worden. Ook dit is dus een uiting van patriarchaal trauma (zie AGTRT-BDA6), net als het monogame huwelijk, maar dan minder preuts vormgegeven.

Lees meer over de worsteling van homomannen met trauma:
Het helen van hun trauma is voor homomannen van levensbelang

Hoe moet het dan wel? Is er een middenweg mogelijk tussen het verstikkende en hypocriete monogame heterohuwelijk, en de losgeslagen en ontwortelde Amsterdamse gay sex scene? Dat is er zeker, maar hoe dat eruit ziet is mij ook niet helemaal duidelijk. Dat zullen we met elkaar moeten gaan verkennen. Ik zie daar gelukkig ook veel mensen mee experimenteren. Seks staat uiteindelijk in dienst van sociale verbinding. Die rol heeft het altijd gespeeld in menselijk contact. Het is een “resource” dat we uitwisselen om banden te smeden, vertrouwen te kweken en onze gemeenschappen aan elkaar te breien. Het is met andere woorden een manier om liefde vorm te geven.

Lees meer over de veranderende rol van liefde, seksualiteit en gender in de huidige samenleving:
Seksualiteit en gender zullen op korte termijn radicaal anders worden ingericht, en monogamie zal steeds minder het ideaal zijn

Het soort gemeenschap waar de mens met zijn mooie androgyne kern het best in gedijt is horizontaal: met respect, vrijheid en wederkerigheid als gedeelde idealen. Aan ons de taak om dat soort gemeenschappen weer te bouwen, en om seks daarin een gezonde plek te geven. De overgang naar een nieuwe wereld buiten het patriarchaat, vraagt om een nieuwe omgang met seksualiteit. De polariteit ervan moet ruim baan krijgen, zonder dat mensen in een destructief web van seksueel geweld en verslaving worden getrokken. Alle kanten van seks open en vrijzinnig een plek geven in ons midden zodat mensen zich veilig kunnen ontplooien: dat is wat ons te doen staat.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *